Ο Πρίγκιπας Στάφυλος βρίσκεται στην πόλη της Σκοπέλου, μόλις 90 μέτρα από την θάλασσα και 350 μέτρα από το λιμάνι. Η ξενοδοχειακή μονάδα είναι χτισμένη σε μία έκταση 6 στρεμμάτων, ανάμεσα σε καταπράσινους κήπους και συνορεύει με εκτάσεις από ελαιόδεντρα.

Αεροπορική πρόσβαση

Οι απευθείας πτήσεις τσάρτερ προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σκιάθου ενώνουν το νησί της Σκοπέλου με τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές πόλεις. Επίσης δεκάδες καθημερινές πτήσεις τσάρτερ ή προγραμματισμένες πτήσεις στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και στην συνέχεια με εσωτερικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου (διάρκεια πτήσης περίπου 35') ενώνουν την Σκόπελο με δεκάδες προορισμούς. Όταν ο επισκέπτης φτάνει στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με ταξί κατευθύνεται στο λιμάνι της Σκιάθου σε μία απόσταση 10’ περίπου και στην συνέχεια είτε με «Ιπτάμενο Δελφίνι» ή με τα συμβατικά πλοία της γραμμής φτάνετε σε ένα από τα λιμάνια της Σκοπέλου (μέγιστος χρόνος 35΄- 55').

Ακτοπλοϊκή πρόσβαση

Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί το κύριο σημείο άφιξης για τους επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων που θέλουν να έρθουν στο νησί με τα καράβια της γραμμής. Από το λιμάνι του Βόλου υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια για την Σκόπελο. Επίσης το λιμάνι του Μαντουδίου στο νομό Ευβοίας διευκολύνει τους επισκέπτες από την Αθήνα και τη Νότια Ελλάδα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει η επιλογή για ορισμένες ημέρες της εβδομάδας η ακτοπλοϊκή σύνδεση και με την Κύμη Ευβοίας με πολύ προσιτές τιμές.

Αποστάσεις σε ν.μ. από την Σκόπελο

  • Άγιος Κωνσταντίνος 63 ν.μ.
  • Αλόννησος 8 ν.μ.
  • Βόλος 60 ν.μ.
  • Θεσσαλονίκη 105 ν.μ.
  • Μαντούδι 23 ν.μ.
  • Πειραιάς 158 ν.μ.
  • Σκιάθος 17 ν.μ.

Ανακάλυψε την Σκόπελο

Skopelos Town

Η Σκόπελος είναι το μεγαλύτερο νησί των Β. Σποράδων με έκταση 96Km2 και το υψηλότερο σημείο του το όρος Δελφοί με 680 μέτρα ύψος. Είναι ένα από τα λίγα νησιά που δεν έχει αλλοιωθεί από την εμπορική επέλαση του τουρισμού της δεκαετίας του 1990. Σκόπελος σημαίνει το βράχο ή τον απότομο βράχο. Το νησί έχει μια αστείρευτη γοητεία με τους καταπράσινους φυσικούς όρμους του. Τα πεύκα είναι άφθονα, όπως είναι και οι γόνιμοι ελαιώνες. Η ομορφιά του νησιού είναι αδιαφιλονίκητη. Ένα αληθινά παραδοσιακό νησί, με τα ασπρισμένα κατάλευκα σπίτια της να καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά και τις εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες να κρέμονται από τους καθαρούς απότομους βράχους. Στην κορυφή της πόλης θα βρείτε το παλαιό Ενετικό φρούριο με τις θεαματικές όψεις της πόλης και της θάλασσας.

Στη Σκόπελο μπορεί να βρει κανείς περισσότερες από 360 εκκλησίες όπου η καθεμία έχει το μοναδικό δικό της χαρακτήρα. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 6.000 μόνιμοι κάτοικοι. Είναι ένα νησί όπου η φύση, η παράδοση και η αρχιτεκτονική συνδυάζονται σε πλήρη αρμονία. Είναι ένα καταπράσινο νησί που περιγράφεται από τους συγγραφείς ταξιδιού ως "κόσμημα του Αιγαίου". Χτισμένη γύρω από τον φυσικό κόλπο μοιάζει με ένα τεράστιο αμφιθέατρο, η πόλη της Σκοπέλου είναι αδιαφιλονίκητα μια από τις πλέον γραφικές νησιώτικες πόλεις της Ελλάδας. Από το λιμάνι, μπορεί να περιπλανηθεί κανείς μέσα σε ένα γαλήνιο λαβύρινθο από σοκάκια απότομα προς τα πάνω, που οδηγεί στο εσωτερικό χωριό των παραδοσιακών και καλυμμένων από γιασεμί και βουκαμβίλιες σπιτιών και των γραφικών μικρών καταστημάτων. Η παλαιά πόλη προστατεύεται αυστηρά από τις νομοθεσίες περί συντήρησης και διατήρησης παραδοσιακού οικισμού. Το υδάτινο περιβάλλον του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και ελέγχεται συνεχώς από τις ελληνικές αρχές. Υπάρχει αφθονία από παραλίες άμμου και βοτσάλων που είναι προσιτές από την τοπική συγκοινωνία με λεωφορεία, με ταξί-ΙΧ, μοτοποδηλάτων ή μηχανών. Η αλιεία είναι ακόμα πηγή εισοδήματος και οι τοπικοί άνθρωποι κρατούν τις παραδοσιακές αξίες σχετικά με την οικογένεια και τον τρόπο ζωής. Εάν επισκεφτείτε το μουσείο της Σκοπέλου θα βρείτε αυθεντικά παραδείγματα τοπικών ενδυμασιών, καθώς επίσης και το γραμματόσημο του αρχικού νομίσματος του νησιού. Το αρχικό νόμισμα στεγάζεται στο βρετανικό μουσείο, αλλά μπορείτε να αγοράσετε τα αντίγραφα του νομίσματος στο μουσείο της Σκοπέλου.

Η νυχτερινή ζωή έχει ενδιαφέρον και είναι πιο άτυπη και σε πιο ήπιους ρυθμούς σε σχέση με αυτή της Σκιάθου, ενώ το επίκεντρο είναι η πόλη της Σκοπέλου. Στο δειλινό, τα μεγάλα πλατάνια της παραλίας γεμίζουνε από κόσμο και το απογευματινό ποτό συνοδευόμενο από τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια θα σας γίνει μία πολύ γλυκιά συνήθεια. Ακούσματα από αυθεντικό μπουζούκι μέχρι τα νεότερα ακούσματα της εποχής θα ικανοποιήσουνε κάθε γούστο. Στο νησί της Σκοπέλου η φύση, η παράδοση και ο πολιτισμός συνδυάζονται αρμονικά.

Πολιτισμός

Η θέση του νησιού είναι στρατηγικής σπουδαιότητας και έχει υποστεί έτσι διάφορες εισβολές. Ο πρώτοι άποικος και ο βασιλιάς ήτανε ο Πρίγκιπας Στάφυλος, γιος της Αριάδνης και του Διόνυσου και εγγονός του Μίνωα. Προήλθε από την Κρήτη, έτσι το νησί ήταν μια κρητική αποικία γνωστή και ως Πεπάρηθος. Ο τάφος του Πρίγκιπα Στάφυλου ανακαλύφθηκε στον όρμο με το όνομά του το 1927. Εκεί βρέθηκαν τα όπλα του, μια χρυσή κορώνα και επικήδειες προσφορές μεταξύ άλλων ευρημάτων, τα οποία στεγάζονται στο μουσείο του Βόλου.

Η υπεροχή του νησιού συζητήθηκε πολύ μεταξύ των Αθηναίων και των Σπαρτιατών και αυτό στη μέση των περσικών πολέμων. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το νησί λεηλατήθηκε αρκετές φορές από τις ρωμαϊκές επιδρομές. Το νησί ήταν ένα από τα πρώτα μέρη σε Ελλάδα για να κηρύξει το χριστιανισμό. Ο πρώτοι επίσκοπος και ο προστάτης του νησιού ήταν ο Άγιος Ρηγίνος στον 4ο αιώνα Μ.Χ. Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων το νησί ήταν γενικά ακμάζον αλλά χρησιμοποιήθηκε ως μέρος εξορίας. Άλλαξε χέρια αρκετές φορές μέχρι το 1538 όταν το κατάκτησε ο τουρκικός ναύαρχος Khayr EL-DIN Bararossa (κόκκινη γενειάδα) καταστρέφοντας το και σφάζοντας τους κατοίκους. Παρέμεινε εγκαταλειμμένο μέχρι το 17ο αιώνα. Όταν άνθρωποι αρχίζουν να το κατοικούν ξανά, υπέφεραν πολύ από τις επιδρομές των πειρατών. Έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στη γενική έγερση το 1821 δεδομένου ότι ήταν η έδρα πολλών εκ των διοικητών της επαναστάσεως. Σήμερα εντούτοις, θα βρείτε ότι είναι ένα από τα ειρηνικότερα νησιά του Αιγαίου.

Η αρχιτεκτονική στο νησί δεν έχει χάσει το χαρακτήρα της και όπως σε όλα τα άλλα νησιά των Σποράδων, τα άσπρα σπίτια του έχουν τις στέγες των κεραμιδιών και της πλάκας Πηλίου, τα μικρά μπαλκόνια και μικρούς πολύχρωμους γεμάτους λουλούδια κήπους. Ένα σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του είναι ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών και στην πρωτεύουσα και στο υπόλοιπο του νησιού. Στο τέλος του λιμανιού, μπορείτε να αναρριχηθείτε πάνω στα σκαλοπάτια της παλαιάς πόλης, σταματώντας συχνά αναπνέοντας οξυγόνο του Αιγαίου. Πηγαίνετε στη μικρή εκκλησία όπου η ιστορία και η σημασία της ορθόδοξης εκκλησίας θα σας εξηγηθούν από τον παπά-Νικόλα. Κατόπιν περιπλαμένος μέσω των μικρών στενών θα βρείτε όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων του νησιού.

Αρχαιότητες στη Σκόπελο

  • Ο τάφος του Πρίγκηπα Στάφυλου, 4 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου. Είναι τόσο πλούσιος ο θησαυρός των ευρημάτων που οδήγησε τους αρχαιολόγους να συμπεράνουν ότι ο τάφος ήταν αυτός ενός αρχαίου βασιλιά. Σήμερα ο θησαυρός βρίσκεται στο μουσείο του Βόλου.
  • Τα λίγα υπολείμματα του ναού του Ασκληπιού (4ος αιώνας), στην παραλία κοντά στην πόλη της Σκοπέλου.
  • Το ενετικό κάστρο της πόλης (13ος αιώνας), ψηλά στην πόλη στον χώρο της της αρχαίας ακρόπολης. Σήμερα πολύ λίγα ευρήματα αντέχουν στο χρόνο.
  • Οι αρχαίοι τάφοι που ανακαλύφθηκαν σε βράχους, στην περιοχή Σεντούκια στο όρος Δελφοί. Πρόσβαση μόνο με τα πόδια στην περιοχή.

Μοναστήρια

Στο νησί της Σκοπέλου μπορεί να βρει κανείς πολυάριθμες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν τον μεγάλο τους αριθμό. Μια θεωρία λέει ότι λόγω των πολλών ναυτικών του νησιού, οι οικογένειές τους έχτισαν τα παρεκκλήσια για να προσευχηθούν μέσα ταυτόχρονα περιμένοντας την ασφαλή επιστροφή τους. Οι ναυτικοί ήταν συχνά μακριά για αρκετούς μήνες, ή ακόμα και χρόνια.

  • Μονή Eυαγγελίστριας: Είναι 4 χλμ από την πόλη και μπορεί να την φτάσει κάποιος και με τα πόδια. Επανοικοδομημένη το 1712 έχει μια μονή καλογριών. Οι καλόγριες πωλούν χειροποίητα είδη και υπάρχει μια πανέμορφη θέα της πόλης της Σκοπέλου από το μοναστήρι (φωτογραφία 1).
  • Αγ. Βαρβάρας: Είναι 6,5 χλμ από την πόλη, ένα πολύ όμορφο μοναστήρι που περιβάλλεται από έναν υψηλό τοίχο (φωτογραφία 2).
  • Μονή Προδρόμου: Ακριβώς μετά την Αγ. Βαρβάρα, αυτό το μκοναστήρι έχει επανοικοδομηθεί το 1121. Έχει επίσης μια μονή καλογριών και ένα μικρό κατάστημα (φωτογραφία 3).
  • Μονή Μεταμορφώσεως: Είναι περίπου 5 χλμ από την πόλη και χρονολογείται από το 10ο αιώνα. Το εσωτερικό μπορεί μόνο να το επισκεφτεί κανείς μεταξύ αρχές Ιουλίου και 6 Αυγούστου, όταν οι μοναχοί από το Άγιο Όρος έρχονται στην μονή για τον εορτασμό της Μεταμόφωσης του Σωτήρος (φωτογραφία 4).
  • Eπισκοπή: Είναι περίπου 1 χλμ από την και με τα πόδια είναι μερικά μέτρα ευθεία μετά από το κέντρο υγείας. Έχει πολύ ψηλούς τοίχους, αν και αυτό το κτήριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Προορίστηκε να είναι η έδρα για τον επίσκοπο Σκοπέλου. Αυτό το μοναστήρι ανακαινίστηκε και διατηρείται από ιδιώτες και δεν μπορεί να το επισκεφτεί το ευρύ κοινό.
  • Το μοναστήρι της Παναγίας Λιβαδιώτισσας (17ος αιώνας), 2 χλμ από την πόλη με τις ενδιαφέρουσες εικόνες.

Παραλίες

  • Στάφυλος: Περίπου 4 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου το λεωφορείο θα σταματήσει στον κύριο δρόμο και με περπάτημα περίπου 500 μέτρα, ο επισκέπτης θα βρεθεί στο φυσικό μικρό κόλπο. Το νερό είναι κρυστάλλινο και ιδανικό για αξέχαστο πρωινό κολύμπι.
  • Βελανιό: Αυτός ο κόλπος συνδέει με την παραλία του Στάφυλου με ένα μικρό μονοπάτι. Το Βελανιό είναι η επίσημη παραλία γυμνιστών του νησιού. Εκεί θα βρείτε και ένα μικρό beach bar για πρόχειρα φαγητά και δροσιστικά ποτά.
  • Αγνώντας: Βρίσκεται 8 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου. Είναι μια μικρή παραλία βοτσάλων και αποτελεί το βασικό λιμάνι μερικές φορές ως στάση έκτακτης ανάγκης για τις βάρκες και τα καράβια όταν ο καιρός είναι κακός και είναι αδύνατον να ελλιμενίσουν στο λιμάνι της Σκοπέλου. Υπάρχουν διάφορες ταβέρνες που ειδικεύονται στα θαλασσινά. Είναι ένα ιδανικό σημείο για να χαλαρώσει κάποιος στην ηρεμία της απανεμιάς και να απολαύσει ένα παγωμένο ούζο με φρέσκο ψάρι δίπλα ακριβώς στην θάλασσα.
  • Λιμνονάρι: Ακριβώς πίσω από την παραλία του Αγνώντα βρίσκεται το Λιμνονάρι. Περίπου 10 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου είναι αυτή η ξεχασμένη και αποκομμένη όμορφη αμμώδης παραλία. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, ταξί ή μηχανή, καθώς το λεωφορείο δεν έχει πρόσβαση σε αυτή την παραλία. Κοντά στην παραλία υπάρχει και μια παραδοσιακή ταβέρνα.
  • Πάνορμος: Βρίσκεται 14 χλμ από την πόλη Σκοπέλου. Η στάση του λεωφορείου είναι ακριβώς πάνω από την παραλία. Αρκετά μεγάλη παραλία που φιλοξενεί πολύ κόσμο τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Υπάρχουν διάφορα εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες στην περιοχή.
  • Μηλιά: Βρίσκεται 17 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου. Είναι μια μακριά, ήπια παραλία. Είναι γνωστό πως για πολλούς, είναι η καλύτερη παραλία στο νησί καθώς συνδυάζει τα γαλάζια κρυστάλλινα νερά με τον καλό αέρα για windsurfing και τη μεταξωτή αμμώδη παραλία.
  • Έλιος: Είναι επίσης γνωστό ως "Νέο Κλήμα". Υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού του 1965. Το Έλιος χτίστηκε πάλι και αυτό το νεώτερο θέρετρο έχει μια μακριά ενιαία παραλία με άμμο.
  • Γλώσσα: Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, βρίσκεται 32 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά κάτω από την κορυφή του υψώματος με τα παραδοσιακά σπίτια. Μετά βίας αγγιγμένη από τον τουρισμό, αυτή η νυσταλέα πόλη έχει λιγοστά καταστήματα. Περιπλανηθείτε μέσω των γραφικών στενών της για να βρείτε την εκκλησία της Παναγίας Παρθένου σε ένα πανέμορφο χώρο.
  • Λουτράκι: Το Λουτράκι είναι το δεύτερο λιμάνι που θα το συναντήσετε καθώς έρχεστε στο νησί. Υπάρχει ένας μικρός κόλπος δεξιά του λιμένα αλιείας. Παραδοσιακός τόπος ψαράδων, βρίσκεται μόλις 15 λεπτά απόσταση από την Σκιάθο.