Σκόπελος


Η Σκόπελος είναι το μεγαλύτερο νησί των Β. Σποράδων με έκταση 96Km2 και το υψηλότερο σημείο του το όρος Δελφοί με 680 μέτρα ύψος. Είναι ένα από τα λίγα νησιά που δεν έχει αλλοιωθεί από την εμπορική επέλαση του τουρισμού της δεκαετίας του 1990. Σκόπελος σημαίνει το βράχο ή τον απότομο βράχο. Το νησί έχει μια αστείρευτη γοητεία με τους καταπράσινους φυσικούς όρμους του. Τα πεύκα είναι άφθονα, όπως είναι και οι γόνιμοι ελαιώνες. Η ομορφιά του νησιού είναι αδιαφιλονίκητη. Ένα αληθινά παραδοσιακό νησί, με τα ασπρισμένα κατάλευκα σπίτια της να καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά και τις εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες να κρέμονται από τους καθαρούς απότομους βράχους. Στην κορυφή της πόλης θα βρείτε το παλαιό Ενετικό φρούριο με τις θεαματικές όψεις της πόλης και της θάλασσας.

Στη Σκόπελο μπορεί να βρει κανείς περισσότερες από 360 εκκλησίες όπου η καθεμία έχει το μοναδικό δικό της χαρακτήρα. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 6.000 μόνιμοι κάτοικοι. Είναι ένα νησί όπου η φύση, η παράδοση και η αρχιτεκτονική συνδυάζονται σε πλήρη αρμονία. Είναι ένα καταπράσινο νησί που περιγράφεται από τους συγγραφείς ταξιδιού ως "κόσμημα του Αιγαίου". Χτισμένη γύρω από τον φυσικό κόλπο μοιάζει με ένα τεράστιο αμφιθέατρο, η πόλη της Σκοπέλου είναι αδιαφιλονίκητα μια από τις πλέον γραφικές νησιώτικες πόλεις της Ελλάδας. Από το λιμάνι, μπορεί να περιπλανηθεί κανείς μέσα σε ένα γαλήνιο λαβύρινθο από σοκάκια απότομα προς τα πάνω, που οδηγεί στο εσωτερικό χωριό των παραδοσιακών και καλυμμένων από γιασεμί και βουκαμβίλιες σπιτιών και των γραφικών μικρών καταστημάτων. Η παλαιά πόλη προστατεύεται αυστηρά από τις νομοθεσίες περί συντήρησης και διατήρησης παραδοσιακού οικισμού. Το υδάτινο περιβάλλον του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και ελέγχεται συνεχώς από τις ελληνικές αρχές. Υπάρχει αφθονία από παραλίες άμμου και βοτσάλων που είναι προσιτές από την τοπική συγκοινωνία με λεωφορεία, με ταξί-ΙΧ, μοτοποδηλάτων ή μηχανών. Η αλιεία είναι ακόμα πηγή εισοδήματος και οι τοπικοί άνθρωποι κρατούν τις παραδοσιακές αξίες σχετικά με την οικογένεια και τον τρόπο ζωής. Εάν επισκεφτείτε το μουσείο της Σκοπέλου θα βρείτε αυθεντικά παραδείγματα τοπικών ενδυμασιών, καθώς επίσης και το γραμματόσημο του αρχικού νομίσματος του νησιού. Το αρχικό νόμισμα στεγάζεται στο βρετανικό μουσείο, αλλά μπορείτε να αγοράσετε τα αντίγραφα του νομίσματος στο μουσείο της Σκοπέλου.

Η νυχτερινή ζωή έχει ενδιαφέρον και είναι πιο άτυπη και σε πιο ήπιους ρυθμούς σε σχέση με αυτή της Σκιάθου, ενώ το επίκεντρο είναι η πόλη της Σκοπέλου. Στο δειλινό, τα μεγάλα πλατάνια της παραλίας γεμίζουνε από κόσμο και το απογευματινό ποτό συνοδευόμενο από τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια θα σας γίνει μία πολύ γλυκιά συνήθεια. Ακούσματα από το αυθεντικό μπουζούκι του Ξηντάρη πάνω στο βράχο της πόλης μέχρι τα νεότερα ακούσματα της εποχής θα ικανοποιήσουνε κάθε γούστο. Στο νησί της Σκοπέλου η φύση, η παράδοση και ο πολιτισμός συνδυάζονται αρμονικά.


pic