Μοναστήρια


Ζώντας ή ταξιδεύοντας κανείς στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη χώρα με παράδοση πολλών αιώνων, σ' έναν τόπο αγιότητας και πνευματικών θησαυρών, μέσα από τα πολλά  μοναστήρια. Τα ελληνικά μοναστήρια είναι άρρηκτα δεμένα με την ελληνική φύση και ιστορία. Φωλιασμένα σε απόκρημνα βράχια, σε γκρεμούς, σε ανεμοδαρμένες πλαγιές πάνω από τη θάλασσα, αλλά και σε καταπράσινες πεδιάδες και γέρικους ελαιώνες, τα μοναστήρια είναι μάρτυρες της αγωνίας του ανθρώπου να πλησιάσει το Θείο, μέσα από τη σιωπή, τη λιτότητα, την αρμονία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 300 μοναστήρια. Στο νησί της Σκοπέλου μπορεί να βρει κανείς πολυάριθμες εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν τον μεγάλο τους αριθμό. Μια θεωρία λέει ότι λόγω των πολλών ναυτικών του νησιού, οι οικογένειές τους έχτισαν τα παρεκκλήσια για να προσευχηθούν μέσα ταυτόχρονα περιμένοντας την ασφαλή επιστροφή τους. Οι ναυτικοί ήταν συχνά μακριά για αρκετούς μήνες, ή ακόμα και χρόνια. Στην Σκόπελο υπάρχουν τα παρακάτω μοναστήρια που κάποια μπορείτε να επισκευτείτε.

  • Μονή Eυαγγελίστριας: Είναι 4 χλμ από την πόλη και μπορεί να την φτάσει κάποιος και με τα πόδια. Επανοικοδομημένη το 1712 έχει μια μονή καλογριών. Οι καλόγριες πωλούν χειροποίητα είδη και υπάρχει μια πανέμορφη θέα της πόλης της Σκοπέλου από το μοναστήρι (φωτογραφία 1).
  • Αγ. Βαρβάρας: Είναι 6,5 χλμ από την πόλη, ένα πολύ όμορφο μοναστήρι που περιβάλλεται από έναν υψηλό τοίχο (φωτογραφία 2).
  • Μονή Προδρόμου: Ακριβώς μετά την Αγ. Βαρβάρα, αυτό το μκοναστήρι έχει επανοικοδομηθεί το 1121. Έχει επίσης μια μονή καλογριών και ένα μικρό κατάστημα (φωτογραφία 3).
  • Μονή Μεταμορφώσεως: Είναι περίπου 5 χλμ από την πόλη και χρονολογείται από το 10ο αιώνα. Το εσωτερικό μπορεί μόνο να το επισκεφτεί κανείς μεταξύ αρχές Ιουλίου και 6 Αυγούστου, όταν οι μοναχοί από το Άγιο Όρος έρχονται στην μονή για τον εορτασμό της Μεταμόφωσης του Σωτήρος (φωτογραφία 4).
  • Eπισκοπή: Είναι περίπου 1 χλμ από την και με τα πόδια είναι μερικά μέτρα ευθεία μετά από το κέντρο υγείας. Έχει πολύ ψηλούς τοίχους, αν και αυτό το κτήριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Προορίστηκε να είναι η έδρα για τον επίσκοπο Σκοπέλου. Αυτό το μοναστήρι ανακαινίστηκε και διατηρείται από ιδιώτες και δεν μπορεί να το επισκεφτεί το ευρύ κοινό.
  • Το μοναστήρι της Παναγίας Λιβαδιώτισσας (17ος αιώνας), 2 χλμ από την πόλη με τις ενδιαφέρουσες εικόνες που φιλοξενεί.


Θεμελιωμένα στις θρησκευτικές δοξασίες, στα θαύματα, χτισμένα με το μεράκι των λαϊκών μαστόρων, εικονογραφημένα από τα άξια χέρια αγιογράφων, τα ελληνικά μοναστήρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε διάφορες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, προστατεύοντας και διατηρώντας σε αρκετές περιπτώσεις την ελληνική γλώσσα, τέχνη και παράδοση από γενιά σε γενιά μοναχών. Αξίζει να τα επισκευτείτε.