Πολιτισμός


Η θέση του νησιού είναι στρατηγικής σπουδαιότητας και έχει υποστεί έτσι διάφορες εισβολές. Ο πρώτοι άποικος και ο βασιλιάς ήτανε ο Πρίγκιπας Στάφυλος, γιος της Αριάδνης και του Διόνυσου και εγγονός του Μίνωα. Προήλθε από την Κρήτη, έτσι το νησί ήταν μια κρητική αποικία γνωστή και ως Πεπάρηθος. Ο τάφος του Πρίγκιπα Στάφυλου ανακαλύφθηκε στον όρμο με το όνομά του το 1927. Εκεί βρέθηκαν τα όπλα του, μια χρυσή κορώνα και επικήδειες προσφορές μεταξύ άλλων ευρημάτων, τα οποία στεγάζονται στο μουσείο του Βόλου. 

Η υπεροχή του νησιού συζητήθηκε πολύ μεταξύ των αθηναίων και των Σπαρτιατών και αυτό στη μέση των περσικών πολέμων. Κατά τη διάρκεια των χρόνων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το νησί λεηλατήθηκε αρκετές φορές από τις ρωμαϊκές επιδρομές. Το νησί ήταν ένα από τα πρώτα μέρη σε Ελλάδα για να κηρύξει το χριστιανισμό. Ο πρώτοι επίσκοπος και ο προστάτης του νησιού ήταν ο Άγιος Ρηγίνος στον 4ο αιώνα Μ.Χ. Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων το νησί ήταν γενικά ακμάζον αλλά χρησιμοποιήθηκε ως μέρος εξορίας. Άλλαξε χέρια αρκετές φορές μέχρι το 1538 όταν το κατάκτησε ο τουρκικός ναύαρχος Khayr EL-DIN Bararossa (κόκκινη γενειάδα) καταστρέφοντας το και σφάζοντας τους κατοίκους. Παρέμεινε εγκαταλειμμένο μέχρι το 17ο αιώνα. Όταν άνθρωποι αρχίζουν να το κατοικούν ξανά, υπέφεραν πολύ από τις επιδρομές των πειρατών. Έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στη γενική έγερση το 1821 δεδομένου ότι ήταν η έδρα πολλών εκ των διοικητών της επαναστάσεως. Σήμερα εντούτοις, θα βρείτε ότι είναι ένα από τα ειρηνικότερα νησιά του Αιγαίου.

Η αρχιτεκτονική στο νησί δεν έχει χάσει το χαρακτήρα της και όπως σε όλα τα άλλα νησιά των Σποράδων, τα άσπρα σπίτια του έχουν τις στέγες των κεραμιδιών και της πλάκας Πηλίου, τα μικρά μπαλκόνια και μικρούς πολύχρωμους γεμάτους λουλούδια κήπους. Ένα σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του είναι ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών και στην πρωτεύουσα και στο υπόλοιπο του νησιού. Στο τέλος του λιμανιού, μπορείτε να αναρριχηθείτε πάνω στα σκαλοπάτια της παλαιάς πόλης, σταματώντας συχνά αναπνέοντας οξυγόνο του Αιγαίου. Πηγαίνετε στη μικρή εκκλησία όπου η ιστορία και η σημασία της ορθόδοξης εκκλησίας θα σας εξηγηθούν από τον παπά-Νικόλα. Κατόπιν περιπλαμένος μέσω των μικρών στενών θα βρείτε όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων του νησιού.

Αρχαιότητες στη Σκόπελο

  • Ο τάφος του Πρίγκηπα Στάφυλου, 4 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου. Είναι τόσο πλούσιος ο θησαυρός των ευρημάτων που οδήγησε τους αρχαιολόγους να συμπεράνουν ότι ο τάφος ήταν αυτός ενός αρχαίου βασιλιά. Σήμερα ο θησαυρός βρίσκεται στο μουσείο του Βόλου.
  • Τα λίγα υπολείμματα του ναού του Ασκληπιού (4ος αιώνας), στην παραλία κοντά στην πόλη της Σκοπέλου.
  • Το ενετικό κάστρο της πόλης (13ος αιώνας), ψηλά στην πόλη στον χώρο της της αρχαίας ακρόπολης. Σήμερα πολύ λίγα ευρήματα αντέχουν στο χρόνο.
  • Οι αρχαίοι τάφοι που ανακαλύφθηκαν σε βράχους, στην περιοχή Σεντούκια στο όρος Δελφοί. Πρόσβαση μόνο με τα πόδια στην περιοχή.